Moć dodira

Autor: Sanja Vučić U kategoriji: Buđenje svesti Komentara: 0 Pregledi: 338

Dodir. Toliko divno čulo da je prosto greh ne uživati u njemu.

Šta za vas znači dodir? Kako koristite to čulo? Da li sa dodirom samo primate "informacije" ili ih i šaljete?
Dodir je veoma bitan za naše emotivno blagostanje. Setite se samo kada ste bili deca pa kada vas majka ili otac nežno pomaze po obrazu. Zar niste jurili roditeljima, babama, dedama, tetkama... da im se uvaljujete u krilo da vas maze? Setite se kako ste se osećali dok vas neko mazi, masira sa puno ljubavi. Kakav divan transfer energije zar ne?


A zašto smo onda to zaboravili?
Odrasli smo. Naučeni smo da prepipavamo stvari, da osetimo teksture, da razlikujemo signale toplo-hladno - ali smo zaboravili da dodirujemo. Sa svih strana možemo da pročitamo koji su sve benefiti masaže i svi volimo da odemo na masažu i platimo nekome da nas sat vremena dodiruje. Ne uživamo u toj masaži samo zato što je ona terapeutska, nego uživamo i u dodiru. Ako je maser dobar i ume da prenese svoju energiju, osoba koja se masira će to osetiti, opustiti se i prepustiti se. Ali, koliko god bila kvalitetna masaža - ona vam neće isceliti emotivnu stranu, pročistiti i podići duh u onoj meri u kojoj bi masaža koju vam pruža osoba sa kojom ste u ljubavi mogla.
Pa zašto se onda ne masiramo kod kuće? - Jednostavno. Nemamo vremena, ali imamo izgovore. 

Šta se menja u partnerskom odnosu ako počnete da primenjujete redovne masaže?

Odgovor: SVE!

Isključite telefone, wi-fi, televizor... Isključite ceo svet, njegovo zujanje i buku. Pogledajte svog partnera. Osobu sa kojom delite život, prostor, krevet, ljubav. Pređite dodirom preko njegove kože, upoznajte svaku poru, svaku liniju i boru. Pokušajte da ga osetite i da se povežete sa njim. Zatvorite oči, zagrejte dlanove i polako se prepustite dodiru. Pustite dlanove da klize bez razmišljanja da li to radite pravilno ili nepravilno. U ljubavi i dodiru nepravilno ne postoji. Kada počnete prstima da prelazite preko kože, i ako dozvolite sebi da se apsorbujete u taj osećaj, osećaj će vas voditi sam. Ako se prepustite, uspećete da osetite svaku vibraciju tela voljene osobe, moći ćete svojim dodirom da prenesete ljubav, mir, isceljenje... Voljena osoba će pod vašim dodirom da se opusti i da se prepusti na način na koji nikada to ne bi mogao ili mogla u nekom salonu. Doći će do stvaranja konekcije i povezivanja duha gotovo na isti način kao i kada vodite ljubav. Jer i vođenje ljubavi je prepuštanje dodiru i senzacijama.

Činite to svesno. Osvestite dodir. Emitujte ljubav. Zamišljajte kako se pod vašim prstima telo i duh okrepljuju i posmatrajte kako se vaš odnos i vaša konekcija menja. Nađite svaki dan 5 minuta, 10 minuta, da kroz prste provučete osobu koju volite. Pokažite njemu ili njoj dodirom šta je ljubav i posvećenost. Kao što to činimo prema deci kada ih mazimo, ili prema kućnom ljubimcu. Bebe i životinje ne razumeju šta je dodir ali ga osete i od količine tog dodira zavisi da li će se osećati voljeno i sigurno. Pa zašto onda ne bismo našli vremena da pomazimo i partnera?

Mali rituali koji život znače

Evo par praktičnih saveta i zanimljivih ideja kako da iskoristite svoju moć dodira.

Ako imate više vremena i energije, pripremite svom partneru prvo toplu kupku (može i za oboje ako kada odgovara). Sipajte u vodu morske soli u koju ste prethodno nakapali eterično ulje po izboru. Ja uvek izaberem narandžu, limun ili lavandu, a ponekad i bor (ali to više u medicinske svrhe i o tome drugom prilikom). Citrusi utiču pozitivno na nervni sistem, ublažavaju napetost, podižu energiju, deluju antiupalno. Lavanda opušta živce i čisti um. Mirisi eteričnih ulja će učiniti da se i vi i partner opustite. Zapalite koju sveću, štapić.... Budite kreativni.

Okupajte svog partnera, sperite sa njega sve brige ovog sveta (a ako pri tome koristitie prirodne sapune usput ćete uticati i na lepotu kože), posvetite mu pažnju.

Nakon tople kupke, u opuštajućoj atmosferi poklonite pažnju jedno drugom. Uzmite ulje za masažu, zagrejte ga u dlanovima i počnite. Prepustite se. Ne gledajte na sat, ne razmišljajte previše - samo osećajte, upijajte i pružajte energiju. Videćete divno je!


Za masažu možete koristiti razna ulja. Najbolje prirodna, lekovita i esencijalna ulja. Ja volim da koristim Ekorelax ulje jer ono u svom sastavu ima ulje badema, geranijuma, mente, lavande i kamilice. Kombinacija mirisa već deluje opuštajuće na čula, a primena na koži deluje regenerativno i protivupalno. Ukoliko želim da "pojačam" opuštajući efekat, nakapljem dodatnih par kapi lavande direktno na dlanove i vijam neravnine, utegnuća, zategnuća, čvorove i masiram dok ne omekša, dok ne osetim da sam izbila napetost iz tog dela tela. I ja sama se prepustim tim mirisima, zatvorim oči i dišem... Sa svakim udahom upijam lekovitu aromu a sa izdahom izbacujem svu energiju koju sam upila preko dlanova. I ta razmena traje...

Naravno, gore navedena seansa zahteva vreme i posvećenost koje ne možemo svaki dan da izdvojimo, posebno još ako imamo decu i gomilu obaveza. Jedva čekamo tišinu koja nastupa u pozne sate, da se izvrnemo u krevet i jednostavno se "obesvestimo". Ali uvek, uvek možemo da izdvojimo 5 minuta jedno za drugo. Uvek na 5 minuta možemo da odložimo san, email, Facebook, Instagram, telefon... I da se u tih 5 minuta posvetimo partneru.


Dovoljno je da pre spavanja uzmete 3 do 4 kapi kapi ulja lavande i opuštajućim, kružnim potezima izmasirate slepoočnice, pa zatim resice uva, vilične mišiće, vrat... Za kraj nanesite kap ili dve ulja na pulsirajuće tačke (gde inače nanosite parfem) i malo ispod nosa i pustite magiju eteričnih ulja da dalje deluje.


Vaš partner će se opustiti, okrepiti i spavaće snom pravednika. To će se odraziti na mentalno stanje, na energiju celog tela a najviše na emotivno i duhovno stanje, jer će vas ovi mali rituali povezati i približiti. A svakako da će se odraziti i na seksualni život jer će produbiti vašu čulnost i osećajnost... a tada ste već na dobrom putu do tantre.


Dozvolite sebi da osetite svog partnera i da on oseti vas!


Uvek se možete igrati, eksperimentisati, proširiti i produbiti saznanja nekom literaturom ili vodičem. Možete koristiti razna eterična ulja za različite efekte i situacije. Možete od toga napraviti ritual za lepotu i negu ili isceliteljski tretman... Poigrajte se sa uljima, poigrajte se sa metodama masiranja. Istražite akupunkturne tačke, meridijane, čakre... Istražite telo i energiju svog partnera i pružite mu ljubav, a ona će vas dalje transformisati i voditi.

Naravno, ovaj tekst se ne odnosi samo na ljubavne partnere. Masaža eteričnim uljima i aromatične kupke su nešto što iz najveće ljubavi treba da primenite i na svoju decu. Učite ih od malih nogu šta je moć i značaj dodira. Učite ih da osećaju putem dodira i da pružaju ljubav, jer najveća ljubav je ona koja je prećutana rečima a izgovorena dodirom i pažnjom.

Iz iste kategorije:

Povezani tekstovi

Komentari

Ostavite komentar

Blog o zdravlju, prirodnim tretmanima i ishrani