Kamilica - tajni adut za leto

Autor: Sanja Vučić U kategoriji: Čudesno bilje Komentara: 0 Pregledi: 99

Leto je već uzelo maha i letnje vrućine nam sa sobom donose dominaciju elementa Vatre (mada za ovogodišnje leto baš i nisam sigurna koji element više dominira).

Za period dominacije Vatre najbolje je uzimati što više vode, biljnih napitaka i sezonskog voća i povrća, kako bi se održao balans dva elementa. Uz sebe uvek treba držati biljke koje će olakšati proces varenja, kanalisati energiju vatre da se unapredi digestivni trakt i pomoći nam u usmeravanju želja ka cilju.

Letnje biljke uglavnom imaju rashlađujuće dejstvo i umirujuće su prirode. Predstavljaju tačno ono što je našem telu potrebno tokom letnjih suša i vrućina. Iz tog razloga treba koristiti sezonsko bilje, sveže ili suvo, i na taj način se povezivati sa prirodom i praktikovati negu svog duha i tela.

Žuta Kamilica (Matricaria discoidea)  je „dalja rođaka“ Kamilici (Matricaria chamomilla), narodu poznatija kao Bela Rada.
Ove dve biljke ispoljavaju prilično slična svojstva, tako da nećete pogrešiti ako koristite jednu ili drugu (ili zajedno). Čaj od divlje kamilice ili bele rade se može piti hladan ili topao a pomaže kod unapređenja funkcije digestivnog trakta, deluje protivupalno i antispazmotično, što nam je i neophodno tokom letnjih dana, kada su spoljašnji uslovi idealni za razvoj virusa, bakterija i gljivica.

Sa enegetskog aspekta, sama struktura cveta odaje počast Suncu i njegovom vladaocu Lavu, tako da je i energija same biljke usmerena na jačanje srčanosti i podizanje duha. Iako povezana sa Suncem i Lavom, element koji vlada ovom biljkom je Voda a pol je Muški. Koristi se za čišćenje i aktiviranje grlene čakre, u ritualima za novac, mir, ljubav, smirenost i pročišćavanje.

Za Kamilicu se veruje da skida čini i negativne uticaje. Ukoliko se cvetovi razbacaju po kući i oko vas, uklanjaju zle čini koje su bačene. Ukoliko se dodaje u kupke, čisti vas od loših energija i uticaja, a takođe se veruje i da osobu čine privlačnijom. Kupka od kamilice vas takođe može očistiti i od negativnih emocija kao što su patnja, osećaj gubitka ili besa. Veruje se da pranje ruku kamilicom pre kockanja povećava sreću.

Čak u poljoprivredi (barem kada je organska u pitanju) kamilica ima široku primenu za lečenje zemljišta. Svojim mineralnim i energetskim uticajem ona leči zemljište oko sebe, te je stoga dobro uvek u baštici držati kamilicu.

Njena kozmetička primena je opšte poznata (verujem da se najviše i eksploatiše u te svrhe), pa bih samo iznela par saveta na ovu temu:
- Dovoljno je da jednom nedeljno operete lice čajem od kamilice kako bi vam se vratili sjaj i zdrava boja.
- Ekstrakt kamilice dobar je i za negu kose a takođe doprinosi i njenom posvetljivanju (naravno, ukoliko ste prirodna plavuša, ovaj efekat "highlightov-a" će biti izraženiji, dok žene sa tamnom kosom ne mogu očekivati da će postati plavuše uz pomoć kamilice).

Lekovito svojstvo ulja od kamilice je poznato još od antičkih vremena, kada se koristilo kod neuralgija i reumatizma zglobova. Za kamilicu se kaže da je univerzalni lek za sve, a posebno odgovara maloj deci, pa se zbog toga često preporučuje kod grčeva i otežanog ili bolnog varenja. Takođe pomaže kod nadutosti, proliva, osipa na koži, kao i raznih drugih kožnih infekcija i upala.

Zbog svog antiupalnog dejstva, kamilica se može koristiti za ublažavanje različitih upalnih procesa u organizmu, kao što je zubobolja, groznica, ispiranje rana, kod kožnih upala, osipa itd.  Takođe se koristi kod poremećaja ili izostanka menstruacije i drugih oboljenja materice i jajnika.

Šolja čaja od kamilice deluje umirujuće, dezinfekciono i izaziva znojenje, a samim tim i izbacivanje toksina iz organizma. Njeno dejstvo i „lavovska“ priroda će se najbolje manifestovati ukoliko se kontinuirano koristi nakon preležanih bolesti.

Još u u Starom Egiptu je bila izuzetno cenjena zbog svog pozitivnog dejstva na oči, kao i sve očne bolesti (zapaljenje očiju, bakterijska infekcija – krmelji, katarakta..). Kako je pomagala kod groznica i snižavanje telesne temperature, smatrala se cvetom Boga Sunca i povezivala se sa Bogom Ra.

NAČIN UPOTREBE

Čaj od kamilice  se priprema tako što se 1 puna kašikica suvog bilja popari sa 250 ml vode, ostavi da odstoji oko 10 minuta, procedi i popije toplo ili hladno.
Kada se priprema inhalacija koristi se 1 puna supena kašika kamilice, koja se stavi u 1 litar ključale vode i para se udiše ispod peškira.
Kada se priprema kao dodatak vodi za kupanje, 2 do 3 pune šake cvetova kamilice se prokuva i ostavi da malo odstoji, pa se koristi kod kupki ili za ispiranje kose i tela.
Obloge se pripremaju tako što se 250 ml vrelog mleka prelije preko 1 pune supene kašike kamilice, ostavi se da odstoji, procedi i upotrebljava za pravljenje toplih obloga.
Da bi napravili jastuče sa kamilicom uzmite platnenu vrećicu i napunite je sušenim cvetovima kamilice. Jastuče zašite, stavite na suvi tiganj i na srednjoj temperaturi zagrejte, dok jastuče ne postane toplo a zatim stavite na bolno mesto.
Za pravljenje ulja od kamilice potrebna vam je staklena flaša koja je do grlića napunjena svežim cvetovima kamilice koji su zatim preliveni sa hladno ceđenim maslinovim uljem. Ulje treba u potpunosti da prekrije kamilicu. Boca se dobro zatvori i ostavi da stoji na suncu 14 dana. Nakon toga ulje čuvati u frižideru.
Za mast od kamilice je potrebno 250g domaće svinjske masti, pčelinjeg voska ili vazelina. Mast se zagreva dok ne postane potpuno tečna i tada se u nju ubacuje pregršt svežih cvetova. Kada smesa zapeni, promeša se, poklopi o stavi preko noći da stoji u toploj prostoriji. Sledećeg dana se ugreje do tečnog stanja i procedi kroz gazu.

Sakupljanje

Kamilica se sakuplja od maja do avgusta, kada je u punom cvatu i beru se cvetovi.

Ukoliko niste u mogućnosti da sakupljate Kamilicu pratite sledeći link da poručite organsku iz IN SPE Asortimana.

Komentari

Ostavite komentar

Blog o zdravlju, prirodnim tretmanima i ishrani