Kakva ti je trpeza - takav ti je život

Kad god bi pričali o zdravom životu prvo pomislimo na zdravu hranu. Međutim, iz ličnog iskustva znam da je najbolje raditi paralelno na zdravlju misli, postupaka, odnosa s ljudima i prirodom. Možda, zvuči previše patetično, ali jedno sledi iz drugog.

Ako počnete da se hranite zdravo neizbežno ćete doći do promene pogleda na svet. I obrnuto, ako vam se otvore oči ka tome koliko je štetan industrijski šećer, konzervansi, arome, stabilizatori, boje... onda ćete neminovno početi sa sređivanjem potrošacke korpe.

Pošto sam Ukrajinka, navela bi vam citat našeg poznatog (vama uglavnom po romanu “Majstor i Margarita”) pisca Mihajla Bulgakova iz njegovog romana “Pseće srce” :

"Ako vi vodite računa o varenju, molim vas, ne pričajte za stolom o politici i medicini. I ni slučajno ne čitajte pre ručka novine."

To može da objasni moju ideju o izbacivanju smeća iz svog života. Čim ste na ovom sajtu pretpostavljam da ste već krenuli makar da izbacujete prehranbeno đubre iz svog života - sve kupovne soseve (majonez, kečap, tzatziki, curry, soya sos), paštete, mesne prerađevine, industrijski šećer, slatkiše, grisine, gluten, “zdrave doručke” tipa musli, brzu hranu, zamrznuta gotova jela, gazirana pića, kupovne sokove i tako dalje.

Da, ovde spadaju i restorani koji nude kuvana jela za poneti jer je hrana u njima gotovo mrtva od prekomerne masnoće i količine vegete i ostalih regulatora ukusa. Uzgred, ne brinite, na svetu i dalje ima šta da se jede, iako vam se sad čini da ćete trpeti glad :)

Dakle, pored gore navedenog smeća, moj vam je savet da izbacite TV iz kuće! Dobro, nemojte ga bacati ali poklanjate mu svoju kraljevsku pažnju veoma ograničeno i izbirljivo. Vaše raspoloženje je osnova svega dobrog u životu. Loše vesti, idiotske političke emisije, depresivni filmovi itd. samo iz dana u dan izvode vas iz takta, čak iako vam se tako ne čini. A svi mi znamo koliko loše raspoloženje utiče na prekomerni apetit, želju za kafom / alkoholom / cigarom. Plus to što vi često ostajete do kasno za računarom / telefonom, pa se ne naspavate, pa vam se pije kafa, kafa traži cigaru i opet ulazite u 9 krugova pakla.

Probajte makar nedelju dana da se ne kačite na društvene mreže i telefone čim otvorite oči (bar sat vremena posle buđenja) i da gasite sve uređaje sat vremena pre odlaska u krevet. I obavezno gasite wifi ruter preko noći!

Uradite jedan generalni unsubscribe od svih medija, resursa i osoba koje vas bar malo nerviraju. Ne čitajte novine ni časopise uz jutarnju kafu ili ručak. Ne znam da li smem da vas zamolim i da ne slušate radio u autu? :)

Napravite sebi play listu omiljenih pesama koje bude u vama pozitivna osećanja i slušajte njih bez prekida, a ne reklame i vesti.
I ne plašite se, nećete ostati neinformisani, uvek će neki kolega ili komšija podeliti s vama šta su juče rekli u Skupštini i s kim je spavala aktuelna starleta :)

Dakle, hoću da vam preporučim da rasteretite malo glavu, da napravite prostora za nešto korisno i preuzmete odgovornost za zdravlje, vas i vaših najdražih, u svoje ruke.

Pošto sam žena i majka ja smem da se zakunem u pravilo
“Srećna, zdrava i zadovoljna mama = srećna, zdrava i zadovoljna porodica”.

Prošla sam dugačak put, uglavnom haotičan. Još uvek nisam složila u glavi sve etape prelaza na svetlu stranu života, ali ću se truditi da vam što verodostojnije prenesem svoje iskustvo (možda ne baš pravim redosledom) i nadam se da ćete u ovim redovima naći nešto korisno za sebe.

Najnoviji tekstovi

Pesto sos

Autor: Iryna Seydhanova U kategoriji: Kakva ti je trpeza - takav ti je život Datum: четвртак, септембар 13, 2018 Komentar: 0 Pregled: 27

Nešto poput majoneza, ali zdravo

Autor: Iryna Seydhanova U kategoriji: Kakva ti je trpeza - takav ti je život Datum: среда, септембар 5, 2018 Komentar: 0 Pregled: 79
U uvodu sam predložila da deportujete iz vašeg frižidera sve kupovne soseve. Možda ste čak to i uradili. Ali salata začinjena samo maslinovim uljem ili...

Pročitajte više

Prikazuje se 1 - 2 od 2 stavki

Blog o zdravlju, prirodnim tretmanima i ishrani