Kako protiv gripa i prehlade?

Autor: Sanja Vučić U kategoriji: Odrasli Komentara: 0 Pregledi: 311

Šta je dobro uvek imati pri ruci u slučajevima virusnih infekcija, prehlada i gripa?

Evo izneću vam listu biljčica i preparata koje uvek držim u kući da mi se nađu u nepredviđenim situacijama.
ZOVU je dobro čuvati na polici da se nađe u slučajevima povišene temperature. Kada telo podiže temperaturu to znači da se bori sa virusima, bakterijama, toksinima... I tada nije dobro naglo obrati temperaturu, nego je bitno pomoći telu da se što pre izbori sa "napadačima".
Zova to i čini, ona izaziva preznojavanje što ubrzava proces izbacivanja toksina, čime se i telesna temperatura reguliše.
Čaj se priprema tako se se 1 kafena kašika prelije sa 250ml provrele vode, ostavi se 10 min da stoji, procedi i pije na gutljaje. U toku dana poželjno je popiti 3 do 4 šolje čaja.
KORA VRBE je odlična dopuna uz zovu ako vam se dogodi (ko meni nedavno) da vas trese groznica, muči visoka temperatura, slabost...
Kora vrbe sadrži salicin (osnovni sastojak aspirina) koji deluje protiv groznice, prehlade, gripa... Takođe pomaže i kod virusnih i bakterijskih infekcija, tako da generalno, pijenje čaja od kore vrbe ubrzava proces detoksikacije i isceljenja.
Čaj se priprema tako što se 1 supena kašika prelije za 250ml hladne vode, zagreva se do ključanja, kuva 5 minuta, ostavi 15-20 min da odstoji i zatim se pije (za jači efekat, umesto vode može da se koristi prethodno skuvan čaj od zove). U toku dana poželjno je popiti 2 do 3 šolje čaja.
CANDI SEPT kapi su nešto što uvek, ali uvek moram da imam u kući. Koristim ih skoro svaki dan, pijem ih i ja i svi ukućani, a posebno pojačamo "doze" u periodu "vladavine virusa i prehlada".
Ove kapi sam sinu počela da dajem kada je imao 6 meseci kako bih ga zaštitila od zaraze i verujem da su odradile sjajan posao.
Otkrila sam ih pre 8 godina kada sam muku mučila sa Candidom a zbog trudnoće nisam smela baš da eksperimentišem sa terapijama. Od tada ga uvek imam pri ruci.
Kapi se koriste od 5 do 30 kapi (zavisno od uzrasta) i uzimaju pre jela kako bi propolis delovao na sluznicu.
Kada se koriste za jačanje imuniteta i njegovo održavanje, dovoljno je koristiti kapi 1x dnevno, dok je kod upala, infekcija i prehlada dobro pojačati to na 3x dnevno.
BRONHO SEPT kapi koristim kao dopunu Candi Sept kapima, kada dođe do zrelog kašlja i iskašljavanja. U sastavu Bronho Sept kapi se nalaze biljke koje čiste disajne organe i time ubrzavaju proces čišćenja i izbacivanja sekreta.
Ukoliko ih koristim u kombinaciji sa Candi Sept kapima, onda preko dana (ujutru i u toku ručka) uzimam Candi Sept kapi, dok uveče, pred spavanje, uzimam Bronho Sept kapi, kako bih ublažila kašalj koji se javlja noću.
Kapi se koriste isto kao i Candi Sept kapi ( 5 do 30 kapi, zavisno od uzrasta), 1x ili 3x dnevno pre jela. Ukoliko se kombinuju sa Candi Sept kapima, možete sami odrediti "tempo". Ukoliko vam je potrebnije brže čišćenje zrelog kašlja - koristite 2x dnevno Bronho Sept i 1x dnevno Candi Sept, ali ukoliko vas muči suvi kašalj, bolje je da se držite Candi Sept-a 2x dnevno.
EKOBRONHO čaj uključujem u tretman kada temperatura i groznica popuste i kada je neophodno očistiti disajne puteve. Ekobronho čaj sadrži mešavinu divljih biljaka koje čiste i jačaju disajne puteve, veoma je ukusan i lako se pije (u prevodu: dobro prolazi kod dece čak i bez zaslađivanja).
Ekobronho čaj može da se koristi kao napitak ali i za inhalaciju.
Način pripreme čaja:1 supenu kašiku biljaka prelijete sa 500ml provrele vode, ostavite poklopljeno da stoji 10 do 15 minuta, procedite i pijete.
Za "starinsku" inhalaciju: 2 do 3 supene kašike čaja prelijete sa 1l vode i kuvate do ključanja, nakon toga, pokrijete glavu peškirom ili krpom i inhalirate se koliko god izdržite.
Za inhalator: Pripremite čaj po uputstvu za pijenje (1 supena kašika na 500ml vode) i tako proceđenu tečnost (procedite kroz gazu) sipajte u dozer za inhalator (umesto fiziološkog rastvora) i inhalirajte se kao što to obično činite.
API BRONHI med u sebi sadrži organski med, polen, anis, bokvicu i oman, te je kao takav odličan za jačanje opšte imuniteta i disajnih organa. Njega treba koristiti kod jačih upala (upale pluća), infekcija ili napada kašlja (bronhijalni napadi, asmatični itd.).
Ovaj med čisti i jača disajne puteve, može se koristiti svakodnevno za održavanje zdravlja disajnih organa. Tada se uzima po 1/2 do 1 kafena kašikica pre jela, dok se u slučajevima infekcije i upale koristi 3 puta dnevno 1/2 do 2 kafene kašikice (doziranje zavisi od uzrasta).
I za kraj mala, ali ne i najmanje bitna, EKONAZAL mast. Nju zaista valja čuvati u nekom ormariću da se uvek nađe pri ruci kada zatreba. Odlična je za otpušavanje nosa, za olakšavanje disanja i kašlja. Kako u svom sastavu ima pčelinji vosak i propolis, predstavlja pravo olakšanje kada vam je nos iziritiran od preteranog brisanja.
Nanosi se spolja na nozdrve i malo ispod nosa kako bi eterična ulja eukaliptusa i žalfije odradila svoju magiju inhalacije, zatim može da se namaže i malo unutar nosa kako bi se regenerisala i dezinfikovala sluznica (kod male dece i odojčadi ne preporučujem mazanje masti u nos kako im se ne bi dodatno zapušio kanal).
Mast takođe može da se namaže i na grudni koš kako bi se olakšalo disanje i umirio kašalj (posebno tokom noći).

Savet: Najbolje je sprečiti pre nego lečiti, a to ćete postići zdravom i pravilnom ishranom, redovnim fizičkim aktivnostima i prirodnim i organskim dodacima koje možete svakodnevno i bezbedno koristiti u ishrani.

Moj favorit za održavanje zdravlja su Candi Sept kapi. Zauzimaju mi počasno mesto na polici u kuhinji kako bi ih svaki dan redovno uzimala i davala redom svim ukućanima, a posebno sinu, predškolcu, koji se svaki dan susreće sa različitim koktelima virusa i bakterija.
Sve ostale navedene čajeve, medove, kapi i masti čuvam u ormaru da mi se nađu u situacijama kada zavlada "virusno stanje" i kada je neophodno dodatno intervenisati da bi se organizam vratio u balans.


Nadam se da će vam ovi saveti služiti da olakšate svoje tegobe i tegobe bližnjih. Za sva pitanja slobodno ostavite komentar ili mi pišite.

Komentari

Ostavite komentar

Blog o zdravlju, prirodnim tretmanima i ishrani