Hajdučica - saveznik za plodnost i hrabrost

Autor: Sanja Vučić U kategoriji: Čudesno bilje Komentara: 0 Pregledi: 153

Hajdučka trava (Achillea millefolium), u narodu poznata i kao Hajdučica, Sporiš, Stolisnik, Ravanj i Romanika, predstavlja ženski, vodeni princip pod uticajem planete Venere, koja svojim lekovitm svojstvima deluje na ženske reproduktivne organe, dok sa energetske strane jača ljubav i sreću.

Ona je izuzetno lekovita biljka za koju se smatra da pomaže kod svih boljki a najbolje kod ženskih. Kod mioma, oboljenja materice, neredovnih menstrualnih ciklusa i menopauze preporučuje se upotreba Hajdučke trave u obliku čaja. 
Savetuje se da svaka žena s’vremena na vreme popije po šolju čaja od Hajdučice kako bi održavala zdravlje reproduktivnih organa.

Čaj od Hajdučke trave se preporučuje i kod nesvestice, nagona za povraćanje, oboljenja očiju praćenih sekretom i suzenjem, kod jakih bolova u očima, krvarenja iz nosa i napada migrene kao posledice promene vremena.

Redovna upotreba čaja rešava migrene, čisti krv, deluje direktno na koštanu srž i u njoj podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Koristi se takođe i kod svih vrsta krvarenja, kod hemoroida, za jačanje probave, čišćenje jetre i bubrega i kod reume.

Sedeće kupke pomažu kod bolova izazvanih upalom jajnika, kod belog pranja, prolapsa (ispadanja) materice, mioma i kod mokrenja u krevet.

Vino od Hajdučice leči unutrašnje rane i povrede, ma gde se one nalazile, a takođe pomaže i kod usirene i ustajale krvi u organizmu.

NAČIN UPOTREBE

 • Čaj: Jedna puna kafena kašika biljke se popari sa 250 ml vode i ostavi da odstoji oko 10 minuta. Procedi se i pije (najbolje piti toplo na gutljaje).
 • Tinktura od Hajdučke trave: Flašu od 1 litra do grlića napuniti cvetovima Hajdučke trave koji su ubrani na suncu, preliti rakijom od loze ili voćnom rakijom jačine 38-40% i ostaviti na suncu ili blizu izvora toplote da stoji 14 dana.
 • Vino: U 1 litar vina se stavlja 18 do 30 g hajdučke trave, ostavi se 10 dana da stoji i nakon toga se dnevno pije 2 do 3 čašice.
 • Mast od hajdučke trave: Dobro ugrejati 90g neosoljenog prirodnog maslaca ili svinjske masti i tome dodati 15g svežeg isitnjenog cveta hajdučke trave i 15g sitno nasečenih listova maline. Pustiti da baci dva do tri ključa, promešati, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana masu treba zagrejati, procediti kroz platno ili gazu i napuniti pripremljene čiste tegle. Mast čuvati u frižideru.
 • Sedeća kupka: 100g herbe Hajdučke trave preko noći ostaviti u hladnoj vodi, sledećeg jutra zagrejati dok ne provri i potom dodati vodi za kupanje.

Sada kada smo se upoznali sa lekovitim svojstvima Hajdučice, hajde da se osvrnemo i na energetska, koja su prilično interesantna kada je ova biljka u pitanju.

Posmatrana iz energetskog aspekta, Hajdučka trava se vezuje za snagu, ljubav, hrabrost, jačanje spiritualnih moći i za isterivanje Đavola.

Mnogi narodi su verovali u jaku magijsku vibraciju ove biljke i zbog toga su je koristili za pojačavanje spiritualnih moći, kod ljubavnih proročanstava, upostavljanje telepatske veze sa dragom osobom, pa čak i za teranje zlih duhova i Đavola.

Veruje se da Hajdučka trava (kako i sam naziv kaže) daje hrabrost i štiti osobu koja je nosi. Ukoliko se drži u ruci ona zaustavlja strahove i podstiče hrabrost.  Čak se veruje da, u kombinaciji sa majčinom dušicom i lovorom, pojačava telepatske moći, a to se radi tako što se vrećica ove biljne mešavine stavi oko vrata, umiri se um i dozvoli se biljkama da "rade svoj posao".


Najčešće su verovanja i rituali vezani za ljubavne moći koje ova biljka krije.  A evo i neki interesantni.

 • Da bi ljubav trajala najmanje sedam godina iznad kreveta se stavlja gomilica osušenog lišća ili se Hajdučka trava koristi kao dekoracija na ceremoniji venčanja. Ova biljka osim što pojačava ljubav u partnerskim odnosima, takođe privlači prijateljstva ili povezivanje sa daljim rođacima čiji se kontakt priželjkuje.
 • Zbog jake vibracije, Hajdučka trava se odavno koristila za izazivanje proročanskih snova koji nagoveštavaju budućeg partnera ili partnerku.
  Da bi se izazvao proročanski san o muškarcu ili ženi koji su sudbinski namenjeni porebno je ubrati deset strukova hajdučke trave, noć pred 1. Maj - Beltane, (30. Aprila) ili kada je mlad mesec. Devet strukova se stavlja pod jastuk a deseti se baca preko levog ramena dok se ponavlja sledeća bajalica: "Laka ti noć hajdučice lepa, tri puta ti velim, pre svitanja rujne zore svog dragog da vidim želim.“
 • Postoji još jedan divinacijski metod koji se takođe često praktikovao. 30g Hajdučke trave se prišije za flanel ili se ubaci u čarapu i postavi ispod jastuka pre spavanja, kada se izgovara sledeća bajalica tri puta: „Venerino drvo krasi lišće tvoje, dok te imenom Hajdučica zovu. Otkrij mi buduća ljubav ko je, molim te pokaži mi pred zoru.“
 • Prilično neobičan ljubavni ritual praktikovao se u Engleskoj tokom Srednjeg veka, kada se mladim parovima savetovalo da stave jedno drugom u nozdrve nazubljene listove Hajdučke trave, dok izgovaraju bajalicu. Ukoliko se prilikom duvanja nosa pojavi krv, to je značilo da je ljubav prava i iskrena, ali ukoliko nos nije krvario, to bi značilo da je ljubav lažna.


SAKUPLJANJE

Hajdučka trava raste svugde po livadama, međama i pašnjacima (uz puteve), od proleća do jeseni. Dostiže visinu od oko 80 cm i ima mnogo perastih (nazubljenih) listova i sitnih cvetova. Za čaj se koristi gornja polovina ili trećina biljke, dok se za kupke i druge obrede koristi cela biljka (herba).

Prilikom sakupljanja poželjno je da biljci (možete i u sebi) saopštite koja će joj biti namena i time ćete pojačati njeno dejstvo.
Ukoliko niste u prilici da biljku sami sakupljate, preporučujem vam da koristite samo one koje su zaista divlje biljke sakupljene na prirodnim staništima.
Biljka uzgajana na industrijskim plantažama je osiromašena u svakom smislu i njen lekoviti i energetski potencijal ne može da se poredi sa biljkom koja je rasla u prirodnom staništu u divljini.

Ukoliko ste kupili Hajdučku travu a ne ubrali, njeno energizovanje možete odraditi svaki put pre upotrebe tako što ćete biljku staviti u porcelansku ili drvenu činiju, staviti svoje dlanove iznad biljke i vizualizovati namenu. Na taj način ćete sinhronizovati svoju vibraciju sa vibracijom biljke.

Na našem tržištu je dostupno razno sušeno bilje (najčešće se kupuje na rinfuz u zdravoj hrani), ali ono koje bih ja preporučila, i koje lično koristim, je organsko bilje firme IN SPE. Ovo bilje se ručno skuplja na crnogorskim planinama, pakuje i distribuira u skladu sa organskim uslovima proizvodnje. Čistoća i kvalitet proizvoda se oseća već posle kraće primene, te bih svima preporučila da slobodno koriste Hajdučku travu iz IN SPE asortimana.

Komentari

Ostavite komentar

Blog o zdravlju, prirodnim tretmanima i ishrani