Čudesno bilje

Da su ljudi bolje upoznati s dejstvom lekova koje u obliku lekovitih biljaka daje sama Priroda, ne bi posezali za sintetičkim lekovima, ili bi to činili samo u fazi intenzivnog lečenja bolesti.

Ema Piroška Matić "Priručnik za sakupljanje lekovitog bilja"

Još od drevnih vremena biljke su se koristile u medicinske i magijske svrhe. One su predstavljale sastavni deo prirodnih tretmana, rituala, obreda i sl. Svaka biljka ima svoj polaritet, element, planetu, značenje, lekovito svojstvo i praktičnu primenu. Sagledavanje i korišćenje biljke iz samo jednog aspekta predstavlja limitiranje njenog potencijala. Svaki herbalista ili praktičar prirodne medicine bi trebao detaljno da se upozna sa svim svojstvima biljaka, kako bi mogao u potpunosti da predvidi kakvi će biti rezultati delovanja.

U svojim izlaganjima ću se truditi da vas upoznam sa svim aspektima biljaka, kao i sa njihovim energetskim potencijalom, pa i verovanjima koja se vezuju za određene biljne kulture. Potrudiću se da vam prikažem svet biljaka, onako kako ga ja vidim i doživljavam - čudesan, čaroban i prebogat.

Sva priroda oko nas je bogatstvo. Svaka biljka krije svoju tajnu, svoju priču. Neke su lek, neke su otrov, a neke su i jedno i drugo, zavisi kako ih koristite.

Biljno carstvo je kao i ljudsko. Šarenoliko, dobronamerno, zlonamerno, nekada daje, nekada uzima... Kao takvog ga treba posmatrati, razumeti i poštovati. Ali ono što je zajedničko za sve lekovite biljke je da su to andjeli čuvari zdravlja na planeti.

Za svako pitanje, za svaku boljku - priroda je odavno dala odgovor i pružila nam ga na dlanu. Naše je samo da naučimo da čitamo sa tog dlana i biće nam svima lepša budućnost.

Nadam se da ćete u tekstovima koji slede naći zrno mudrosti ili savet za kojim tragate, a za uzvrat bih vas molila da poštujete prirodu, da dozvolite sebi da upijete svu tu lepotu i da je čuvate kao najveće blago, na svakom nivou svog postojanja.

Želim vam čudesno putovanje!

Najnoviji tekstovi

Hajdučica - saveznik za plodnost i hrabrost

Autor: Sanja Vučić U kategoriji: Čudesno bilje Datum: уторак, јул 31, 2018 Komentar: 0 Pregled: 153
Hajdučka trava (Achillea millefolium), u narodu poznata i kao Hajdučica, Sporiš, Stolisnik, Ravanj i Romanika, predstavlja ženski, vodeni princip pod...

Pročitajte više

Kamilica - tajni adut za leto

Autor: Sanja Vučić U kategoriji: Čudesno bilje Datum: уторак, јул 31, 2018 Komentar: 0 Pregled: 99
Leto je već uzelo maha i letnje vrućine nam sa sobom donose dominaciju elementa Vatre (mada za ovogodišnje leto baš i nisam sigurna koji element više dominira).

Pročitajte više

Macina trava - biljka za plodnost

Autor: Sanja Vučić U kategoriji: Čudesno bilje Datum: уторак, јул 31, 2018 Komentar: 0 Pregled: 87
Macina Trava (Nepeta cataria) je biljka koja je od pamtiveka poznata kao „biljka za začeće“. Planetarni vladalac ove biljke je Venera, element je Voda a pol...

Pročitajte više

Prikazuje se 1 - 4 od 4 stavki

Blog o zdravlju, prirodnim tretmanima i ishrani